Tým NIWA.cz přeje všem v této nelehké době optimistickou mysl a především pevné zdraví!

I ty nejlepší nůžky se jednou ztupí a musí se nabrousit. Budete-li o své nůžky dobře pečovat, zpravidla je nemusíte ani rozebírat. Budete-li je však skladovat ve vlhku, nebo často zapomínat na zahradě či dokonce je na týdny ztratíte v kompostu, pak bude nutné nůžky rozebrat a provést důkladnější údržbu. O tom ale jindy. Nyní vám popíši jak pečovat o nůžky i bez rozebírání na jednotlivé díly.

Udělejte si z údržby tohoto úžasného nástroje rituál. Pořiďte si potřebné příslušenství, mějte vše na jednom místě pěkně při ruce, ať vás to jednoduše baví. Častěji prováděná údržba navíc nezabere tolik času a především umožní, že budou nůžky pracovat na maximum. Práce vás tak bude bavit a to není vůbec málo!

Základní údržba spočívá v odstraňování nečistot, v promazávání kvalitním olejem a v broušení čepelí.

Odstraňování nečistot

Co potřebuji: nádoba, teplá voda, saponát či desinfekční prostředek, hadr, drátěnka (brusná guma Sabitoru)

Čištění provádíme z důvodu zachování volného i když velmi těsného pohybu obou šroubem spojených čepelí. Necháte-li totiž na čepeli hromadit rostlinné šťávy a pryskyřice, nůžky se budou díky zvýšenému tření a hmotě navíc, pomaleji otevírat nebo se dokonce již neotevřou vůbec. Odstraňte tedy nečistoty namočením nůžek vody (v teplé to půjde rychleji) se saponátem či dezinfekčním prostředkem.

(Osobně postavím v kyblíku s teplou vodou a savem nůžky na špičku a to tak aby voda sahala pod šroub. Nečistoty se do několika minut z většiny odmočí a čepele se dezinfikují, zbavíte se tak i případných škodlivých patogenů, které nepřenesete na zdravé rostliny. Po setření nečistot, pak nůžky osuším a případně dočistím zbylé nečistoty a drobnou rez brusnou gumou Sabitoru střední a dokončím Sabitoru jemnou.)

Promazávání olejem

Co potřebuji: měkký savý hadřík, kvalitní olej (přírodní kameliový olej)

Používejte kvalitní olej! Takový, který nevysychá, nepáchne. Z naší nabídky doporučuji přírodní kaméliový olej KUROBARA TSUBAKI. Tento olej je vhodný na ošetření kovových, dřevěných i kožených částí. Pokud preferujete syntetické k tomuto účelu vhodné oleje je to také možné. Zásadní pro dobré fungování nůžek je řádné promazání pohybujících se částí v blízkosti spoje (šroubu). Kvalitní nůžky jsou vyrobeny z vysoce kvalitní uhlíkové ocele, která má tendenci ke vzniku rzi. O to více pokud jsou bez další povrchové úpravy např. tvrdého chromování. Jako ochrana plně postačí občasné lehké naolejování celých nůžek a vhodné skladování v suchu.

(Osobně používám stále stejný časem promaštěný hadřík, kápnu zpravidla jednu kapku kaméliového oleje mezi čepele ke spoji a několikrát zmáčknu nůžky na prázdno. Setřu přebytečný olej a přeleštím celé nůžky. Plně dostačující úkon zabírající minutu práce.)

Broušení čepele

Co potřebuji: Brusný kámen (Okatsune 412, Kombi King K40), kvalitní olej (přírodní kameliový olej), hadřík

Pokud zjistít, že nůžky již nestříhají tak jak mají, doporučuji nečekat a přebrousit.

Postup broušení tradičních zahradních nůžek s řeznou a opěrnou čepelí je následující:

Nejprve brousek namočte do vody, alespoň do té doby než přestanou unikat vzduchové bublinky. Brousek tak bude účinnější. Brousíme pouze řeznou čepel. Její protější opěrnou část nebrousíme. Uchopte nůžky tak, že brousek nakloníte pod úhlem cca 23 stupňů od čepele. Vnější sešikmou část řezné čepele brousíme cca 20 krát dle míry ztupení. Potom otočte nůžky a začněte brousit druhou stranu řezné čepele. Ta se brousí jen přibližně 5 až 10 tahy brusným kamenem a to pod úhlem cca 15 stupňů. Tato strana se brousí proto, aby nedošlo k vzájemnému 'zakousnutí se do sebe'. Obě čepelě jsou totiž k sobě velmi těsně a přesně spasovány, lehké „sražení hrany ostří z vnitřní strany tomu tak bezpečně zamezí. Na závěr nůžky prohlédněte zda-li je kvalita ostří dostatečná, případně dobrušte. Nůžky vysušte hadrem, odstraňte nečistoty, přeleštěte povrch čepele brusnou gumou a proveďte důkladné promazání spoje a kovových částí.                                                                                                                                         

Pro lepší ilustraci správného broušení nůžek přidávám video samotného pana presidenta spol. OKATSUNE Tsuneya Okano.

Tyto pravidla platí pro všechny naše nabízené značky nůžky tohoto typu.

Postup broušení zahradních nůžek s oběma řeznými čepelemi (tzv. dvousečné nůžky) je následující :

Postup platí pro jednoruční (sklizňové a tvarovací nůžky) i dvouručních nůžky (nůžky na živé ploty). Tak jako v předchozím případě použijte namočený brousek. Vzhledem k tomu že obě čepele jsou řezné brousíme spodní i horní čepel a to na obou stranách. Vnější stranu sešikmenou stranu čepele brousíme přibližně pod úhlem 23 stupňů. Bruste směrem od spoje směrem ke špičce. Čepel brousíme 10 až 15krát dle míry ztupení. Následně nůžky otočte a pod úhlem brousku 15 stupnů od čepele přebrušte druhou stranu čepele, přibližně 5 krát. Nyní je zapotřebí vše zopakovat i na druhé čepeli. Na závěr nůžky prohlédněte zda-li je kvalita ostří dostatečná, případně dobrušte. Nůžky vysušte hadrem, odstraňte nečistoty, přeleštěte povrch čepele brusnou gumou a proveďte důkladné promazání spoje a kovových částí.                                

Pro lepší ilustraci správného broušení nůžek přidávám video samotného pana presidenta spol. OKATSUNE Tsuneya Okano.

Tyto pravidla platí pro všechny naše nabízené značky nůžky tohoto typu.             

   

Nabídka potřebného PŘÍSLUŠENSTVÍ ZDE.