Kuchyňský nůž Shigehiro Nakiri 165 mm - damaškový vzor
Kuchyňský nůž Shigehiro Nakiri 165 mm - damaškový vzor
Tento kuchyňský nůž zaujme na první pohled krásným damaškovým vzorem. Jeho čepel je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové ocele VG-10. Nádherný damaškový vzor na povrchu čepele, připomínající rozpitý inkoust vzniká tradičními metodami rukama kováře Shigehiro. Kuchyňský nůž Shigehiro v sobě spojuje nejen ostrost a odolnost proti otěru, ale i krásu, ... není nože stejného vzoru. Tento nůž typu Nakiri je tradiční japonský nůž především na zeleninu Více
Kód produktu: P00322Doprava a platba
4 980 Kč s DPH
Tento kuchyňský nůž zaujme na první pohled krásným damaškovým vzorem. Jeho čepel je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové ocele VG-10. Nádherný damaškový vzor na povrchu čepele, připomínající rozpitý inkoust vzniká tradičními metodami rukama kováře Shigehiro. Kuchyňský nůž Shigehiro v sobě spojuje nejen ostrost a odolnost proti otěru, ale i krásu, ... není nože stejného vzoru. Tento nůž typu Nakiri je tradiční japonský nůž především na zeleninu Více
Kód produktu: P00322Doprava a platba
Kuchyňský nůž Shigehiro Nakiri 165mm - damaškový vzor
- Originál japonský kuchyňský nůž
- Typ nože: Nakiri - tradiční nůž na zeleninu
- Čepel: oboustranný úkos
- Materiál čepele: Jádro tvoří vysoce kvalitní nerezová ocel VG-10, která je oboustranně opatřená vrstvou z měkké laminované nerez ocele (10 vrstev) s krásným a jedinečným damaškovým vzorem
- Nerezová ocel nepodléhá korozi, péče o nůž je tak méně náročná.
- Celková délka nože : 295 mm
- Čepel
- Délka čepele: cca 165 mm
- Šířka čepele: cca 49 mm (základna čepele)
- Tloušťka: čepele: cca 2 mm
- Max. šířka čepele: 47 mm
- Tloušťka čepele: cca 2,5 mm
- Rukojeť
- Délka: cca 120mm
- Šířka: cca 29mm (maximum)
- Tloušťka: cca 15mm
- Materiál rukojeti: dřevo
- Váha: 167 g
- Vše pro kvalitní péči o tento nůž naleznete zde
*Vzhledem k tomu, že se jedná o ručně kovaný výrobek řemeslníky, mohou se u každého výrobku vyskytnout drobné rozdíly ve velikosti.
Tradiční japonský nůž typu Nakiri je používaný především na zeleninu neboť má tenkou a širokou obdélníkovou čepel, s převážně rovným ostřím a plochým tupým hrotem. Nůž vznikl speciálně pro rychlé efektivní sekání a krájení zeleniny či ovoce na kostičky, plátky, .. . V Japonsku je nůž oblíbený u profesionálních kuchařů i amatérů.
Jak se používá nakiri nůž? Nepoužívejte houpavý pohyb, tzn. neopírejte se na prkénku v průběhu krájení o hrot! Nůž pracuje nejlépe pokud krájíte pohybem nahoru a dolů s čepelí vodorovně s prkénkem nebo diagonálně dopředu a dozadu. Tímto způsobem se čepel dostane do plného kontaktu s prkénkem a efektivně tak krájí zeleninu na přesné plátky, kostky, ..
Pozor! Nikdy nepoužívejte nůž nakiri jako sekáček na maso s kostmi. Čepel nože nakiri je mnohem tenčí než k tomu určené sekáčky. Čepel by se tak mohla vážně poškodit.
Zajímavost: Nože Nakiri mají původ ve starověkém Japonsku. Během období Edo od počátku 16. století do konce 60. let 19. století se totiž skládala strava z ryb, rýže a především zeleniny. Nakiri tak tehdy získal na oblibě a i dnes zůstává jedním z nejoblíbenějších nožů v Japonsku.
O materiálu VG-10
je příborová nerezová ocel vyráběná v Japonsku. Název znamená V Gold 10 („zlato“ znamená vysokou kvalitu), jelikoš kin znamená v japonštině „zlato“ je někdy tato ocel značena V-Kin-10. Jedná se o nerezovou ocel s vysokým obsahem uhlíku obsahující 1 % uhlíku, 15 % chrómu, 1 % molybdenu, 0,2 % vanadu a 1,5 % kobaltu. VG-10 byla původně využívana především pro výrobu japonských kuchyňských nožů, později si ale našela využití i u sportovních, outdorových nožů. Např. známé Spyderco a Kizer vyrobily některé ze svých nejoblíbenějších modelů z VG-10, také Fällkniven používá laminovanou VG-10 v mnoha svých nožích. SOG dokonce kategorizuje VG-10 jako nejkvalitnější čepelovou ocel!
Konstrukce čepele nože
Jedná se o třívrstvou konstrukci z nerez materiálů, nůž tak nepodléhá korozi. Mezi vnější vrstvy z laminované (10 vrstev) nerezové ocele damaškového vzoru je vložena špičková nerezová ocel VG -10, která má vysokou tvrdost a vynikající odolnost proti opotřebení. Čepel tohoto nože není, jak je tomu u levných nožů, strojově vysekávána z ocelových plátů. Zde je použito kladivo a um Shigehiro kovářů .Tři vrstvy jsou v kovářské výhni tradičními metodami a v několika krocích spojeny. Výsledkem je nůž jehož vlastnosti jsou výrazně zlepšeny, jeho čepel skvěle drží ostří a má vysokou odolnost proti opotřebení. Důkazem kovářského zpracování je silnější tloušťka čepele u rukojeti a tenčí směrem k řezné hraně.)
Typy nožů a jejich využití
Sháníte kuchyňský nůž? Důležité je vědět co od svého budoucího pomocníka očekáváte.
Jaké jsou typy a způsoby využití vám objasní tato tabulka.