Niwa.cz na Firmy.cz

Tým NIWA.cz přeje všem v této nelehké době optimistickou mysl a především pevné zdraví!

Kuchyňský nůž Motokane Nakiri Kurouchi 165


Originální japonské výrobky

Motokane Nakiri Kurouchi 165 vykovali zkušení mistři kováři Motokane ze slavné japonské řemeslné oblasti Tosa. Je proveden ve stylu Korouchi, pro který je charakteristický černý, hrubý vzhled nebroušené části čepele. Nůž je vykován ze špičkové japonské Aogami ocele No.1, která obsahuje vysoký obsah uhlíku. Tvrdost je úctyhodných HRC 63 +/- 1. Ostří je tvořeno dvojitým úkosem, nůž je tak vhodný pro leváky i praváky. Typ tohoto nože je Nakiri, což je v Japonsku velmi rozšířený a oblíbený nůž především na zeleninu. Více

Kód produktu: P00200Doprava a platba

2 495 Kč s DPH

Skladem
ks
Originální japonské výrobky

Motokane Nakiri Kurouchi 165 vykovali zkušení mistři kováři Motokane ze slavné japonské řemeslné oblasti Tosa. Je proveden ve stylu Korouchi, pro který je charakteristický černý, hrubý vzhled nebroušené části čepele. Nůž je vykován ze špičkové japonské Aogami ocele No.1, která obsahuje vysoký obsah uhlíku. Tvrdost je úctyhodných HRC 63 +/- 1. Ostří je tvořeno dvojitým úkosem, nůž je tak vhodný pro leváky i praváky. Typ tohoto nože je Nakiri, což je v Japonsku velmi rozšířený a oblíbený nůž především na zeleninu. Více

Kód produktu: P00200Doprava a platba

Kuchyňský nůž Motokane Nakiri Kurouchi 165

  • Originál japonská tradiční výroba
  • Ručně kovaný zkušenýmy mistri kováři ze slavné  oblasti TOSA 
  • Typ nože:  NakariVíce o typech japonských nožů najdete na našem blogu! )
  • Čepel: oboustranný úkos  - vhodné pro praváky i leváky
  • Materiál čepele: Hitachi Yasugi Aogami ocel No.1,  obsahuje vysoký obsah uhlíku s vrdostí  HRC 63 +/- 1
  • Celková  délka nože: 315 mm
  • Délka čepele: 165 mm
  • Šířka čepele: 55 mm
  • Tloušťka čepele: 3 mm
  • Váha: 165g
  • Vzhled čepele: Kurouchi (více viz. níže)
  • Délka rukojeti: 130 mm
  • Tvar rukojeti: oválný průřez
  • Materiál rukojeti: dřevo OŘECH
  • Velmi kvalitní kuchyňský šefkuchařský nůž pro krájení a sekání především zeleniny (vyvarujte se sekání kostí!)
  • Tento nůž je vyrobený z velmi kvalitní vysoko uhlíkové ocele, která snadno zreziví. Proto jej hned po použití osušte a ideálně čepel opatřete kaméliovým olejem. Vše pro kvalitní péči o tento nůž naleznete zde

Tradiční japonský nůž typu Nakiri je používaný především na zeleninu neboť má tenkou a širokou obdélníkovou čepel, s převážně rovným ostřím a plochým tupým hrotem. Nůž vznikl speciálně  pro rychlé efektivní sekání a krájení zeleniny či ovoce na kostičky, plátky, .. . V Japonsku je nůž oblíbený u profesionálních kuchařů i amatérů. 

Jak se používá nakiri nůž? Nepoužívejte houpavý pohyb, tzn. neopírejte se na prkénku v průběhu krájení o hrot! Nůž pracuje nejlépe pokud krájíte pohybem nahoru a dolů s čepelí vodorovně s prkénkem nebo diagonálně dopředu a dozadu. Tímto způsobem se čepel dostane do plného kontaktu s prkénkem a efektivně tak krájí zeleninu na přesné plátky, kostky, ..

Pozor! Nikdy nepoužívejte nůž nakiri jako sekáček na maso s kostmi. Čepel nože nakiri je mnohem tenčí než k tomu určené sekáčky. Čepel by se tak mohla vážně poškodit. 

Zajímavost: Nože Nakiri mají původ ve starověkém Japonsku. Během období Edo od počátku 16. století do konce 60. let 19. století se totiž skládala strava z ryb, rýže a především zeleniny. Nakiri tak tehdy získal na oblibě a i dnes zůstává jedním z nejoblíbenějších nožů v Japonsku.

Co je Kurouchi? .. styl finálního povrchu. Pro někoho může sice působit nedokončeným dojmem. Avšak není tomu tak, jde totiž o tradiční kovářskou úpravu, jejímž výsledkem je rustikální povrch, který se vyznačuje hrubým, černým povrchem s drobnými zbytky ručního kování. Tato úprava je zajímavá nejen esteticky, ale také z praktického hlediska, minimalizuje totiž reaktivitu na korozi náchylnou uhlíkovou ocel. Protože Kurouchi je kovářský povrch, který využívá mnoho kováren, existují velké rozdíly v provedení i odolnosti. Ti kdo najdou zalíbení v Korouchi, obdivují drsný neuhlazený vzhled s viditelnými autentickými stopami zpracování rozžhaveného kovu mistrem kovářem. Korouchi dodává nástroji zaručenou originalitu, nelze totiž vyrobit zcela stejný. Na základě používání se bude Kurouchi povrch částečně měnit, respektive vyvíjet. Váš nástroj tak získá svoji unikátní patinu, čímž se stane uživateli ještě více osobním. 

Pozor, tato kovářská povrchová úprava má však jen určitý stupeň odolnosti. Pokud jej chcete zachovat nepoužívejte k čištění abrazivní materiály a prostředky! 

Niwa.cz na Firmy.cz