Tým NIWA.cz přeje všem v této nelehké době optimistickou mysl a především pevné zdraví!

Kuchyňský nůž Shigehiro Nakiri 165 mm - damaškový vzor


Originální japonské výrobky

Tento kuchyňský nůž zaujme na první pohled krásným damaškovým vzorem. Jeho čepel je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové ocele VG-10. Nádherný damaškový vzor na povrchu čepele, připomínající rozpitý inkoust vzniká tradičními metodami rukama kováře Shigehiro. Kuchyňský nůž Shigehiro v sobě spojuje nejen ostrost a odolnost proti otěru, ale i krásu, ... není nože stejného vzoru. Tento nůž typu Nakiri je tradiční japonský nůž především na zeleninu Více

Kód produktu: P00322Doprava a platba

202,30 € s DPH

Skladem
pc
Originální japonské výrobky

Tento kuchyňský nůž zaujme na první pohled krásným damaškovým vzorem. Jeho čepel je vyrobena z vysoce kvalitní nerezové ocele VG-10. Nádherný damaškový vzor na povrchu čepele, připomínající rozpitý inkoust vzniká tradičními metodami rukama kováře Shigehiro. Kuchyňský nůž Shigehiro v sobě spojuje nejen ostrost a odolnost proti otěru, ale i krásu, ... není nože stejného vzoru. Tento nůž typu Nakiri je tradiční japonský nůž především na zeleninu Více

Kód produktu: P00322Doprava a platba

    Kuchyňský nůž Shigehiro Nakiri 165mm - damaškový vzor

    • Originál japonský kuchyňský nůž
    • Typ nože: Nakiri - tradiční nůž na zeleninu
    • Čepel: oboustranný úkos 
    • Materiál čepele: Jádro tvoří vysoce kvalitní nerezová ocel VG-10, která je oboustranně opatřená vrstvou z měkké laminované nerez ocele (10 vrstev) s krásným a jedinečným damaškovým vzorem
    • Nerezová ocel nepodléhá korozi, péče o nůž je tak méně náročná.
    • Celková  délka nože : 295 mm
    • Čepel
    • Délka čepele: cca 165 mm
    • Šířka čepele: cca 49 mm (základna čepele)
    • Tloušťka: čepele: cca 2 mm
    • Max. šířka čepele: 47 mm 
    • Tloušťka čepele: cca 2,5 mm 
    • Rukojeť
    • Délka: cca 120mm
    • Šířka: cca 29mm (maximum)
    • Tloušťka: cca 15mm
    • Materiál rukojeti: dřevo 
    • Váha: 167 g
    • Vše pro kvalitní péči o tento nůž naleznete zde

    *Vzhledem k tomu, že se jedná o ručně kovaný výrobek řemeslníky, mohou se u každého výrobku vyskytnout drobné rozdíly ve velikosti.

    Tradiční japonský nůž typu Nakiri je používaný především na zeleninu neboť má tenkou a širokou obdélníkovou čepel, s převážně rovným ostřím a plochým tupým hrotem. Nůž vznikl speciálně  pro rychlé efektivní sekání a krájení zeleniny či ovoce na kostičky, plátky, .. . V Japonsku je nůž oblíbený u profesionálních kuchařů i amatérů. 

    Jak se používá nakiri nůž? Nepoužívejte houpavý pohyb, tzn. neopírejte se na prkénku v průběhu krájení o hrot! Nůž pracuje nejlépe pokud krájíte pohybem nahoru a dolů s čepelí vodorovně s prkénkem nebo diagonálně dopředu a dozadu. Tímto způsobem se čepel dostane do plného kontaktu s prkénkem a efektivně tak krájí zeleninu na přesné plátky, kostky, ..

    Pozor! Nikdy nepoužívejte nůž nakiri jako sekáček na maso s kostmi. Čepel nože nakiri je mnohem tenčí než k tomu určené sekáčky. Čepel by se tak mohla vážně poškodit. 

    Zajímavost: Nože Nakiri mají původ ve starověkém Japonsku. Během období Edo od počátku 16. století do konce 60. let 19. století se totiž skládala strava z ryb, rýže a především zeleniny. Nakiri tak tehdy získal na oblibě a i dnes zůstává jedním z nejoblíbenějších nožů v Japonsku.

    O materiálu VG-10

     je příborová nerezová ocel vyráběná v Japonsku. Název znamená V Gold 10 („zlato“ znamená vysokou kvalita), jelikoš kin znamená v japonštině „zlato“ je někdy tato ocel značena V-Kin-10. Jedná se o nerezovou ocel s vysokým obsahem uhlíku obsahující 1 % uhlíku, 15 % chrómu, 1 % molybdenu, 0,2 % vanadu a 1,5 % kobaltu. VG-10 byla původně využívana především pro výrobu japonských kuchyňských nožů, později si ale našela využití i u sportovních, outdorových nožů. Např. známé Spyderco a Kizer vyrobily některé ze svých nejoblíbenějších modelů z VG-10, také Fällkniven používá laminovanou VG-10 v mnoha svých nožích. SOG dokonce kategorizuje VG-10 jako nejkvalitnější čepelovou ocel!

    Konstrukce čepele nože 

    Jedná se o třívrstvou konstrukci z nerez materiálů, nůž tak nepodléhá korozi. Mezi vnější vrstvy z laminované (10 vrstev) nerezové ocele damaškového vzoru je vložena špičková nerezová ocel VG -10, která má vysokou tvrdost a vynikající odolnost proti opotřebení. Čepel tohoto nože není, jak je tomu u levných nožů, strojově vysekávána z ocelových plátů. Zde je použito kladivo a um Shigehiro kovářů .Tři vrstvy jsou v kovářské výhni tradičními metodami a v několika krocích spojeny. Výsledkem je nůž jehož vlastnosti jsou výrazně zlepšeny, jeho čepel skvěle drží ostří  a má vysokou odolnost proti opotřebení. Důkazem kovářského zpracování je silnější tloušťka čepele u rukojeti a tenčí směrem k řezné hraně.)