Tým NIWA.cz přeje všem v této nelehké době optimistickou mysl a především pevné zdraví!

Japonský srp je tradiční a velmi užitečný zemědělský nástroj pro sklizeň plodin, sekání trávy a odstraňování plevele. Jeho historie je velmi dlouhá. Uvádí se, že se používal již v období Yayoi, kdy se v Japonsku začalo s farmařením (cca 300 - 200 let př.n.l.). Pro Evropana představuje srp jeden druh nástroje, který má na konci rukojeti klasickou zahnutou čepel. V Japonsku je to však jiné, zde mají podstatně více různých a navzájem velmi odlišných typů. Jak vybrat ten správný pro danou činnost? Vzhledem k široké škále specializovaných japonských srpů to může být pro Evropana komplikované. Správný volba srpu je ale zásadní, pojďme si je tedy představit podrobněji.

Základní dělení japonských srpů

Japonský srp je široký pojem, pokusme se jej rozdělit dle základních odlišností. Rozdíly jsou v tloušťce, tvaru čepele, délce rukojeti a především v použití. Japonci řadí mezi srpy dokonce i nástroje, které my Evropané vnímáme spíše jako motyčky. Začněme ale srpy k sekání rostlin. Ty lze dělit na srpy s tenkou čepelí, středně silnou a silnou, na ostří hladké a pilové. Nutno ještě poznamenat, že existuje mnoho dalších modifikací, kombinací a variant, závisejících často na zvyklostech a tradici daného regionu.

Japonský srp na měkkou trávu - tenký

Jde o nejběžnější typ srpu, který je určen především k sekání běžné trávy. Jeho čepel je tenká, řezná hrana velmi ostrá. Srp má díky tomu vynikající řezné schopnosti. Je tak ideální pro žnutí běžné měkké trávy. Jeho rukojeť je dlouhá většinou do 40 cm a vyrobena z velmi lehkého dřeva, často z rychle rostoucího stromu Paulovnie. Manipulace se srpem je snadná a díky jeho malé váze lze pracovat dlouho, aniž by se ruka brzy unavila.

Japonský srp na vytrvalé traviny a byliny - středně silný

Jak název napovídá, středně velký srp má silnější ostří než tenký. Ostří je tak méně náchylné k poškození a tedy vhodné pro sekání rostlin s relativně tvrdými listy a stonky, jako je podrost rostoucí na březích, ale také rákosí, pampové trávy atd.. U středně silných srpů jsou běžné i delší rukojeti. Dlouhá rukojeť se speciálním tvarem čepele (ve tvaru 90°oblouku) se pak nazývá lesní srp. Tyto srpy se vyrábí ve variantách čepele s hladkým ostřím, ale dokonce i v kombinaci s pilovým ostřím.

Silný srp

Srp se silnou čepelí je vhodný k odstraňování mladých dřevnatých náletů, větviček, ostružin, maliní atd. . Díky jeho robustnosti tvořené silnou rukojetí z tvrdého dřeva a silnou tloušťkou čepele je možné vyvinout potřebnou větší sílu. Rukojeti jsou navíc často doplněny o rozšíření na svém konci, což zabraňuje případnému vyklouznutí. Tyto srpy jsou však o poznání těžší než tenké a tedy náročnější na vaši fyzickou sílu.

Další alternativou silného srpu jsou tzv. billhooky či Noborikama. Jde o srp podobající se mačetě s do háku zahnutou čepelí. Tyto nástroje jsou vhodné k sekání tenčích větví, keřů a stromů. Vzhledem k jejich tvaru mohou svádět k práci jako se sekerou, k tomu však nejsou přizpůsobeny. (páčením zaseklého billhooku, můžete ohnout čepel!)

Pilové srpy

Zcela odlišný druh srpu je srp pilový. Díky pilovým zubům je velmi efektivním nástrojem pro řezání květin, bylin (levandule, třezalka, ..) dokonce i tenkých větviček. S pilovými srpy se řeže tahem (ne švihem!). Jednou rukou se uchopí rostlina a druhou rukou srpem a tahem k sobě se rostlina odřízne. Směr pilových zubů odpovídá směru tahu. Práce je velmi efektivní, díky zubům je řezná hrana podstatně větší a lépe se zařezává i do tuhého materiálu. Pilové srpy je možno i jednoduše brousit, tedy pokud mají předpřipravené drážky.  Viz. foto detailu výše.

Plecí srpy (motyčky)

Jak bylo zmíněno v úvodu Evropané vnímají plecí srpy spíše jako motyčky. Bylo by však škoda je nezmínit, jelikož určité rozdíly zde najdeme. Opět je zde mnoho typů lišících se především tvary čepele, které jsou vždy velmi ostré. Jejich konstrukce a tvary jsou důmyslné, čepel s rukojetí respektive vaše ruka s pracovní plochou pak svírají ideální úhel. Práce je tak efektivní a pro vás méně namáhaná. Tyto srpy (motyčky) jsou proti klasickému japonskému srpu na rostliny vhodné ke styku se zeminou. A to díky volbě správného materiálu čepele, jde o maximální kompromis zachování tvrdosti ostří a přesto dostatečné houževnatosti. Tyto „srpy“ jsou vhodné k odstraňování plevele tahem k sobě po povrchu či pod povrchem země, k podřezávání kořenů. Lze je použít i k odstranění plevele ze spár bet. dlažeb. Ale pozor nejsou určené ke kopání, nejedná se o motyku! Silnými nárazy o kámen se může ostří poškodit.

Japonské srpy k přesazování

Tyto nástroje nemají s tradičním chápáním srpu nic společného jde defacto o speciální nože vhodné především k uvolňování kořenového balu z pěstebních nádob a k sázení.  

 Typy ostří

Stejně jako nože mají i srpy čepele s jednostranným a oboustranným brusem ostří. Jednostranný brus má z principu o něco lepší řezné vlastnosti než oboustranný. Je tak vhodnější na měkkou poddajnou trávu. Na tvrdší rostliny je naopak vhodnější oboustranný brus. Záleží však i na celkovém zpracování, provedení brusu a především kvalitě materiálu čepele. Dalším typem ostří je ostří pilové, jde o efektivní způsob zvýšení délky řezné hrany. Řez je více účinný, lépe se zakusuje a nesmekává se z řezu.Tato ostří jsou však vhodná jen pro pohyb tahem k sobě nikoliv švih.
 V případě, že jste levák, ideální volbou bude oboustranně broušené ostří případně jednostranně, ale určeno pro leváky. Srpy s jednostranným ostřím pro praváky může použít i levák, avšak úhel řezu, pod kterým srp vniká do materiálu nebude ideální.  

Druhy materiálů

Existuje několik druhů používaných materiálů na čepele srpů. Je to levné železo, uhlíková ocel a nerezová ocel. Železný srp nemá špatnou ostrost a je relativně levný, má však nevýhodu, že není příliš odolný. Musí se tedy často brousit a je náchylný ke rzi. Proti tomu čepele vyrobené z uhlíkové ocele mají výbornou ostrost a navíc vydrží dlouho bez ostření. Také však podléhájí korozi, srp proto vyžaduje pravidelnou, ale jednoduhou péči.
Nerezový materiál má možná o něco málo horší ostří než z uhlíkové ocele, ale lépe odolává vlhkosti a jeho údržba je tak velmi snadná.

 Jak používat Japonský srp

Srpy obecně a to i ty plecí (motyčky) mají velmi ostrou čepel. Pokud jej nepoužíváte správně, hrozí nečekané zranění. Při jeho používání mějte vhodný oděv a ochranné pomůcky. Co se týče oblečení, noste ideálně dlouhé rukávy chránící vaši kůži. Nezapomeňte také nosit rukavice. Dávejte pozor také na obuv, noste tu s protiskluznou podrážkou. Zmenšíte tak riziko uklouznutí na posečené trávě. Kvůli ochraně očí je vhodné nosit brýle. Pokud jde o srpy na trávu, je třeba se vyvarovat nárazu srpu do velmi tvrdých materiálů jako je kámen, nebo železný sloupek oplocení či pletivo. To platí pro všechny materiály a u špičkových srpů z uhlíkové ocele to platí obzvlášť. Tyto poměrně drahé ručně kované srpy jsou kaleny a popouštěny tak, aby bylo ostří čepele maximálně tvrdé a zároveň přiměřeně houževnaté. Tvrdost způsobená kalením je zásadní pro kvalitu ostří. Srp lze pak dlouhodobě používat bez nutnosti ostření. Díky extrémní tvrdosti je však taková čepel náchylná při nárazu do nevhodného materiálu k odštípnutí. Dbejte tak zvýšené opatrnosti. Riziko poškození čepele hrozí i v případě použijete-li srpu k nevhodné činnosti. Například tenký srp je použit k sekání větví a ještě hůře suchých. Používejte proto srp k účelu pro které je vyroben, řiďte se doporučením.

Jak pečovat o japonský srp

Jako všechny nástroje i srpy je zapotřebí udržovat v čistotě a skladovat v suchu. Prospějete tím nejen kovové části, ale také dřevěné rukojeti. Další péče se odvíjí od toho z jakého materiálu je srp vyroben. Srpy z nerezu jsou téměř bezúdržbové avšak i jemu kapka oleje prospěje. Mějte proto vhodné příslušenství, které vám péči usnadní a bude pro nástroj prospěšné. Např. olej je velmi důležitý především u srpů z uhlíkové ocele, tato ocel má sice výjimečné řezné vlastnosti avšak za cenu větší náchylnosti ke rzi. Srpy je dobré po každé práci utřít a opatřit malým množstvím oleje. Japonci používají přírodní kaméliový olej, který je bezbarvý, nepáchne a především nevysychá. Je vhodný nejen na kov ale i kůži a dřevo. V případě, že se na srpu objeví špatně umyvatelné nečistoty či rez, použijte brusnou japonskou gumu sabitoru. Jednoduchým způsobem a jednoduše vyčistíte jakýkoliv kovový povrch. Vzhledem k vysoké ostřete průbežně, jen tak můžete nástroj využít na 100%. O brusných kamenech a broušení viz. níže.

Jak nabrousit japonský srp

Každý srp i ten nejlepší jednou ztratí svou ostrost. Japonské srpy se velmi snadno brousí. Vhodné jsou brusné kameny. POZOR japonský srp nikdy nenaklepávejte, zničili byste jej!

Způsob ostření je následující.

Připravte si brusný kámen, pro srpy jsou vhodné ty malé. Dobře se drží v ruce a především budou lépe kopírovat ostří čepele. Kámen se před použitím musí vždy namočit do vody přibližně na 5-10 minut. Brusný kámen vám pak vydrží déle a broušení je efektivnější. Skvělou volbou jsou tzv. kombinované brusné kameny. V případě těchto kamenů můžete využít na předbroušení hrubší zrnitost tedy cca #250, broušení bude rychlejší. Na finální broušení pak použijete druhou stranu kamene o zrnitosti cca #1000.

Uchopte srp za rukojeť poblíž čepele, ale v opačném směru. Položte čepel srpu na rovný a pevný podklad. Levou rukou držte rukojeť šikmo na horu a zároveň ruku opřete o podklad. Dávejte pozor, aby vám neuklouzla a nezranila se o čepel.

Přiložte brusný kámen na čepel srpu pod úhlem asi 15 až 20 stupňů. Bruste přiměřeným tlakem brousku tam a zpět. Obloukovitým pohybem se pohybujte směrem ke špičce ostří a zpět dokud není řezná hrana opět ostrá.


Po nabroušení otočte čepel a odstraňte několika jemnými tahy vzniklé otřepy. Otřepy vznikají při broušení nahromaděním broušeného kovového materiálů a to na opačné straně než brousíte. Tento otřep je zapotřebí pro správnou výslednou kvalitu tzv. strhnout. Kvalitu broušení zjistíte zkouškou a to velmi opatrným přejetím bříšek prstů kolmo k ostří.

Pokud si nejste jistí, že to zvládnete požádejte zkušenější osobu, nebo odneste k odbornému nabroušení např. brusírny nožů.

Závěr

Srpy jsou jedním z nejznámějších zemědělských nástrojů, jak již bylo zmíněno existuje mnoho druhů s výrazně odlišným vzhledem a také s výrazně odlišným použití. Je tak nanejvýš důležitý výběr správného srpu pro danou činnost. Budete-li používat srp nevhodným způsobem hrozí riziko jeho poškození a nebezpečí poranění.

Líbil se vám tento článek? Sledujte nás!