Niwa.cz na Firmy.cz

Tým NIWA.cz přeje všem v této nelehké době optimistickou mysl a především pevné zdraví!

I ta sebe dokonalejší sekera se časem ztupí a schytá nějaký ten škrábanec, či dokonce zub od schovaného hřebíku. Proto je dobré vědět, jak správně udržovat sekeru ve 100% stavu. Všichni asi známe úmornou práci s tupým nástrojem. Člověk se nadře a co hůř zvyšuje riziko úrazu! … profesionál ví že, dobře připravená sekera je prostě základ!

A co budeme potřebovat? … moc toho není!

  • Sekeru (to dá rozum)
  • Svěrky nebo svěrák
  • Rukavice
  • Pilník na železo, ideálně s ochranou u rukojeti proti poranění (pásová bruska, úhlová bruska, ale zde POZOR viz. níže v textu)
  • Brusný kámen + voda, kámen ideálně kombinovaný ze dvou zrnitostí
  • Konzervační antikorozní olej – např. kameliový olej
  • Kožený pásek (drsňákům postačí pracovní kalhoty)
  • Něco času a námahy, špetku té trpělivosti a pečlivosti

Tak tedy, … upevněte sekeru pomocí svěráku či svorek tak pevně, aby se při broušení nepohybovala. Pozor na poničení sekery od čelistí svěráku!

Nejprve provedeme základní brus, tím odstraníme hlavní nerovnosti. Ještě před tím si však pečlivě prohlédněte ostří sekery. Uvědomte si stávající úhel ostří čepele (předpokládejme, že je správný již z výroby) a pomocí ručního pilníku na železo jej pečlivě kopírujte. Ideální pro běžné sekery je mírně konvexní  úhel 25° viz. obrázek. Pilník používejte s citem, bruste v daném úhlu a to směrem proti ostří, eliminujete tak otřepy. Při vratném pohybu pilník nadzvedněte. Dbejte také, aby se pilník příliš nezanesl! Nejen, že bude hůře pilovat, ale může se i poničit. Opakujte tento postup i na druhé straně, dokud hlavní nerovnosti z celé plochy ostří neodstraníte. Zachovejte však původní tvar ostří!

Lze rovněž použít stolní pásovou brusku, či úhlovou brusku s brusným kotoučem. Zde však velký POZOR a cit! Pokud je to možné snižte otáčky kotouče a ochlazujte dostatečně vodou. Je důležité nevystavit čepel příliš vysoké teplotě. Znakem tohoto nežádoucího stavu je, že ocel „zmodrá“. Pokud k tomuto jevu dojde, změní se struktura kovu, respektive stupeň jejího vytvrzení, který je dán cíleně z výroby. Tím se zhorší  vlastnosti čepele, která se stane křehčí a náchylnější k dalšímu poškození. Bohužel je to poměrně častá a mnohdy nevratná chyba!  Osobně tedy preferuji obyčejný pilník na železo a trochu té námahy.

Vřele doporučuji, … udělejte si na pilníku jednoduchou ochranu ruky. Opatřete rukojeť kusem tvrdé kůže případně kouskem zahradní hadice. Ochrání vás to před možným ošklivým zraněním!  … znáte to, v zápalu práce se může přihodit ledasco.

Pokud jste provedli základní brus,  je čas na brusný kámen. Vetšinou se jedná o umělé keramické materiály s vlastnostmi podobným diamantu. Doporučuji kameny o dvou zrnitostí. Ideální jsou ty kombinované např.  kulaté brusné „puky“ či klasický brusný kombinovaný kámen!

  

Kámen namočte a nechte jej řádně absorbovat vodu. Při práci měňte polohu kamene, ať  jej opotřebováváte co nejrovnoměrněji, déle vám pak vydrží. Malými kruhovými pohyby a přiměřeným tlakem postupujte směrem proti ostří a v rozsahu hrubého přebroušení. Nejprve použijte samozřejmě hrubší zrnitost tedy cca #120-250. Kámen sem tam namočte, broušení je pak efektivnější. Opláchnete tím také případné úlomky, které můžou způsobit škodu.  Pokud jste hotovi i s druhou stranou čepele následuje další krok a to téměř finální! Pomocí brusného kamene o zrnitosti #320-1000, sekeru dobrousíte,“doleštíte“ a to stejným způsobem a po obou stranách.

A opět pozor na ruce ať se zbytečně neporaníte! Broušení sekery se totiž dostává do finální fáze a bude tedy již dost ostrá.

Pokud máte kožený pásek lze ostří ještě dotáhnout přes něj. Dejte však pozor, abyste si jej nezničili! Upevněte pásek třeba na větvi a druhou rukou jej táhněte směrem dolů. Přejíždějte čepelí po kůži ve směru k ostří (ne proti!), tím odstraníte otřepy a sekeru vyleštíte do absolutní krásy.

Pokud jste postupovali správně, je čas na test ostrosti. Dobře nabroušená sekera krájí papír jako nic. Zkušení dřevorubci testují ostří na vlastním ochlupení, to však nezkoušejte.

   

Niwa.cz na Firmy.cz